Doopsuiker – waar komt het vandaan?
We spreken altijd van doopsuiker, maar waar komt die naam vandaan? De traditie van het geven van zoetigheden bij de geboorte gaat al terug tot in de tijd van de Romeinen. Het werd vooral populair in de Middeleeuwen. Gelukkig voor ons is de traditie wel een beetje veranderd ondertussen. Vroeger wikkelden men de baby in een doek waarin de suikerbonen zaten. Als het doek dan weggetrokken werd, en de bonen vielen op de grond, leek het net of het kind de bonen ‘gekakt’ had. Vandaar ook de benaming kinderkakjes of kakkeboontjes.
We noemen dit doopsuiker omdat dit traditioneel gegeven werd bij het doopsel van het kind. Maar tegenwoordig komt er niet altijd veel suiker meer aan te pas, en wordt het ook gewoon uitgedeeld, ook als het kindje niet gedoopt wordt. Echter de term doopsuiker is zo gekend geworden dat de oorsprong er niet meer toe doet. Het omschrijft nu gewoon de kleine geschenkjes die je uitdeelt bij de geboorte van je kindje.
Tegenwoordig wordt er meer aandacht besteed aan de doopsuiker die zelfs niet altijd meer uit suikerbonen hoeft te bestaan. Er zijn heel veel mogelijkheden en kersverse ouders laten zich graag gaan om origineel en mooi voor de dag te komen. Je hebt doosjes of zakjes in alle mogelijke vormen en kleuren, net als de vullingen zelf. Er zijn vullingen met de typische suikerbonen (een amandel omhuld met chocolade en een suikerlaagje), de gekende suikerbonen zonder boon, smarties, allerhande snoepjes etc. Er wordt vaak een extraatje voorzien voor kindjes, zoals kleurtjes, krijtjes, sleutelhangers, bellenblaas etc. De nieuwste trend is om gedroogde bloemen, een flesje eigengemaakt likeur of zelfs miniplantjes te geven.
Ik help je graag verder met het bedenken van een origineel uitdeelcadeautje bij de geboorte van je kindje. In de webshop vind je een uitgebreid gamma van doosjes en zakjes. We leggen de nadruk op ecologisch verantwoorde producten omdat we dat zelf heel belangrijk vinden. Daarom vindt u in onze webshop doosjes van loktapapier en stoffen zakjes. Bovendien kunnen we ook helpen met het maken van stickers om op de doosjes te kleven.
Voor de stoffen zakjes werken we met 100 % katoen dat geprint wordt met milieuvriendelijke, GOTS gecertificeerde inkten. Ik laat enkel printen wat er nodig is, dus er zijn geen overschotten. Ik help je graag met het ontwerp of begeleid je in het maken van je eigen ontwerp. Bovendien kan je er ook voor kiezen om de zakjes door mij te laten naaien, zo heb je er helemaal geen werk meer mee.
Ook voor de vulling kan je bij mij terecht. Deze zijn niet te koop via de webshop omdat ik ervoor kies steeds verse suikerbonen of snoepjes aan te bieden. Dat is via de webshop wat moeilijker, voorraad gewijs, daarom kan je deze enkel aankopen bij een volledig doopsuikerconcept.
Wist je trouwens dat je bij Studio Stiel ook terecht kan voor de clips en lintjes om de zakjes en doosjes te sluiten? Naast etiketten en stoffen labels, zijn er nog veel andere manieren om de naam van het kindje aan de doopsuiker verpakking te bevestigen. Ik denk met jou iets origineels uit.
Meer weten of de werkwijze bij een totaalconcept? Lees even hier of neem contact op.
1 reactie
Checklist doopsuiker - waar denk je aan voor je start? - Studio Stiel · 18 januari 2021 op 09:42
[…] In deze blog wil ik je graag wat tips geven als je op zoek bent naar doopsuiker om de geboorte van je kind te vieren. Wanneer, wie, hoe, hoeveel, voor wie, door wie, welke vulling, … Ik tracht een antwoord te geven op deze vragen. Over het waarom ga ik nu niet uitweiden, dat kan je lezen in deze blog. […]