Welk bestandstype heb ik nodig voor mijn logo?
Zie jij ook soms de bomen niet meer door het bos van de bestandstypes? Er zijn dan ook heel veel verschillende soorten bestanden met elk hun eigen extensie en eigenschappen.
Als grafisch vormgever heb ik bepaalde bestanden nodig om een nieuw ontwerp te kunnen maken. De keuze voor welke bestanden hangt helemaal af van het doel van het ontwerp. Ik probeer mijn klanten steeds duidelijk te zeggen welk bestandstype ik prefereer, maar ik merk dat het vaak moeilijk is omdat de klanten niet altijd weten wat het verschil is tussen de verschillende types. Daarom hier een overzicht.
Rasterbestandtypes
Rasterbestandtypes zijn bestandtypes die opgebouwd zijn uit rasters of pixels. Hoe minder pixels, hoe ruwer het beeld, hoe meer blokjes je ziet. Wil je een rasterbestand vergroten, dan krijg je blokjes.
- .jpg of .jpeg: Dit is een rasterbestandstype met een achtergrond. JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group. JPEG-afbeeldingen zijn meestal in mindere kwaliteit omdat het gecomprimeerd wordt. Hierbij worden kleine details weggelaten die niet zichtbaar zijn voor het blote oog. Dit soort afbeeldingen wordt veel gebruikt online omdat het kleine afbeeldingen zijn die de website sneller doen laden.
- .png: Dit is een rasterbestandstype met of zonder achtergrond. PNG staat voor Portable Network Graphics. Dit bestandstype heeft geen verlies door de compressie. Daardoor heeft dit bestandstype meestal de voorkeur op een JPG. Er is geen kwaliteitsverlies maar het is wel kleiner van bestandsgrootte.
- .gif: Dit is een rasterbestandstype gelijkaardig aan PNG. GIF staat voor Graphics Interchange Format. In een GIF kan informatie worden meegegeven van een transparante achtergrond. PNG is eigenlijk de vervanger van GIF omdat er voor GIF octrooien werden gevraagd door Unisys. Dat is nu niet meer het geval. We kennen GIFs natuurlijk ook van de animaties in onze Whatsapp of Social Media. Een GIF geeft de mogelijkheid om verschillende beelden achter elkaar op te slaan in hetzelfde bestand waardoor je het effect van een bewegend beeld krijgt.
- .tiff: Dit is een rasterbestandstype. TIFF staat voor Tagged Image File Format. Het is een bestandstype dat de verschillende compressiemethodes van jpg, png en gif kan gebruiken. Daardoor is het heel veelzijdig. Het nadeel is dat niet alle programma’s de verschillende varianten van een TIFF kunnen lezen.
- .bmp: Dit is een rasterbestandstype. BMP of Bitmap is meestal niet gecomprimeerd. Daardoor zijn ze vaak veel groter dan andere rasterafbeeldingen.
- .psd: Dit is een rasterbestandtype. PSD is een Photoshop-bestand. Dat wil zeggen dat alle bewerkingslagen in het bestand bewaard zijn gebleven. Dit bestand kan je enkel openen met een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop, Gimp of Paint Shop Pro. Dit zijn meestal grote bestanden. Variant hiervan is een PSB, dit is een photoshop-bestand dat heel groot en complex is.
Vectorbestandstypes
Vectors zijn opgebouwd uit wiskundige formules. Bij het vergroten of verkleinen wordt de wiskundige formule opnieuw berekend waardoor er steeds een kraaknette lijn wordt gemaakt. Hierdoor zijn deze bestanden uitermate geschikt voor uw logo. Grafisch ontwerpers geven altijd de voorkeur aan vectorbestanden. Je kan ze oneindig vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies.
- .svg: Dit is een vectorbestandstype voor statische en dynamische vectorafbeeldingen. SVG staat voor Scalable Vector Graphics. Kleine icoontjes op je website, je favicon, zijn vaak SVG bestanden. SVG kan tekst, vectoren en rasterafbeeldingen omvatten. Het werkt met XML.
- .eps: Dit is een vectorbestandstype in de taal Postscript. EPS staat voor Encapsulated PostScript bestand. Het is een algemene taal die programma’s als Adobe Illustrator en Adobe Photoshop kunnen lezen. Het bestaat altijd maar uit 1 pagina maar er zitten wel extra parameters in waardoor je er in een grafisch programma mee aan de slag kan. Dit bestandstype wordt vaak gebruikt ter uitwisseling van vectoriele bestanden. Het is namelijk niet afhankelijk van het programma waarin het is gemaakt. Mijn klanten ontvangen hun logo altijd in een .eps formaat zodat ze er ook later nog mee aan de slag kunnen.
- .ai: Dit is een vectorbestandstype gemaakt met Adobe Illustrator. AI staat dan ook simpelweg voor Adobe Illustrator. Dit is het programma bij uitstek dat gebruikt wordt om vectorbestanden aan te maken. In dit bestandstype zit alle informatie van het ontwerp. Je kan dit wel enkel openen met Adobe Illustrator.
Allrounder PDF
PDF is een bestandstype dat we niet meer kunnen wegdenken in onze huidige computer wereld. PDF staat voor Portable Document Format en het is ontwikkeld om bestanden te maken die leesbaar zijn door iedereen, ongeacht de software waarin het is gemaakt, de hardware of besturingssysteem dat je gebruikt.
PDF’s kunnen linken en knoppen bevatten, kunnen ingevuld worden, kunnen lagen bevatten, audio, video, … Je kan ze electronisch ondertekenen en ze kunnen dus door iedereen bekeken worden die het gratis Adobe Reader programma installeert.
Waarom staat dit ook in het lijstje van verschillende bestandstypes voor afbeeldingen? Soms krijg ik van een klant hun logo in een PDF. Het gemakkelijke hieraan is dat ik dit kan openen in Adobe Illustrator en zo eventueel kan verder werken. Dit gaat echter niet altijd en soms is de PDF gewoon een rasterafbeelding. Twijfel je tussen twee bestandstypes en heb je ook een PDF. Stuur ze dan gewoon alletwee. Je grafisch vormgever weet er wel raad mee.
Conclusie
Dit was natuurlijk een lange lijst met soms wat moeilijke technische termen. Ben je niet veel wijzer geworden? Onthoud dan dit de volgende keer je grafisch vormgever je vraagt om je logo:
Zit je toch nog met vragen over een ontwerp? Ontdek hier alles over mijn diensten voor ondernemers en communicatieverantwoordelijken. Je mag me ook altijd rechtstreeks contacteren.
Wil je graag een afspraak om samen te brainstormen over een nieuw concept of idee? Plan je afspraak rechtstreeks in mijn agenda via deze link.
0 reacties